Sou a: Inici / Notícies / L'Ajuntament de Tàrrega concedirà la Medalla d'Or del municipi a Josep Minguell en reconeixement a la seva carrera artística

L'Ajuntament de Tàrrega concedirà la Medalla d'Or del municipi a Josep Minguell en reconeixement a la seva carrera artística

Publicat el 28-07-2022
L'alcaldessa ho anuncia durant de la recepció institucional celebrada en honor del pintor muralista, distingit recentment amb la Creu de Sant Jordi
L'Ajuntament de Tàrrega concedirà la Medalla d'Or del municipi a Josep Minguell en reconeixement a la seva carrera artística

L'Ajuntament de Tàrrega ha fet uns recepció institucional al pintor Josep Minguell, guardonat amb la Creu de Sant Jordi

L’Ajuntament de Tàrrega concedirà la Medalla d’Or del municipi al pintor Josep Minguell Cardenyes en reconeixement a una dilatada i singular carrera artística. Ho ha anunciat l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú durant la recepció institucional celebrada aquest dijous a la Casa Consistorial en honor del reconegut muralista, guardonat enguany amb la Creu de Sant Jordi. Es preveu que la proposta se sotmeti a votació en la sessió del Ple del proper mes de setembre. La capital de l’Urgell distingirà així la trajectòria d’un dels seus ciutadans més internacionals.

Segons ha explicat l’alcaldessa en la seva al·lusió, “Josep Minguell és mereixedor de la màxima distinció de la nostra ciutat perquè és un artista únic, referent en la pintura al fresc i la pintura mural arreu del món". Alhora, Pijuan ha recordat que Minguell és el primer ciutadà de Tàrrega distingit amb el prestigiós guardó que concedeix el Govern de la Generalitat de Catalunya, guardó que també han rebut els Amics de l’Arbre i la Societat Ateneu.

Per la seva banda, Minguell s’ha mostrat mot agraït i sorprès per aquest gest, ja que “els reconeixements més propers són els més emotius”. Durant el seu parlament, el reconegut muralista ha explicat sentir-se molt satisfet per “compartir la Creu de Sant Jordi amb cadascun dels pobles on he pintat, ja que tots se l’han fet seu”. La Medalla d’Or a Josep Minguell serà la desena distinció d’aquest tipus que concedeix el municipi de Tàrrega. L’anterior, l’any 2014, es lliurà als Amics de l’Arbre en motiu de la celebració del centenari de l’entitat.

L’artista targarí ha estat rebut avui a la Casa Consistorial de la capital de l’Urgell per l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú i tots els grups de l’arc consistorial després que el passat 11 de juliol recollís la Creu de Sant Jordi, un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. A la trobada, el pintor ha signat al Llibre d’Honor, on ha dedicat unes paraules i una il·lustració a la ciutat de Tàrrega.

Obra molt vinculada amb Tàrrega

Josep Minguell Cardenyes (Tàrrega, 1959) destaca per ser un dels muralistes més reconeguts del món. Recentment ha culminat el gegantí conjunt de pintures murals que ornamenten la nau central, els laterals del creuer i el presbiteri de l’Església Parroquial de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega. Els frescos sumen 1.014 metres quadrats i plasmen “la llum de l’Alba”. Minguell també és l'autor del mural que presideix el vestíbul de la Casa Consistorial de Tàrrega en commemoració del Tricentenari de l'11 de setembre del 1714, així com de les pintures que decoren l’ermita del Parc de Sant Eloi.

És fill del també pintor Jaume Minguell Miret (Tàrrega, 1922-1991), considerat un dels muralistes catalans més rellevants del segle XX. Igualment notable és el seu corpus de pintures sobre tela. En aquest sentit, el Museu Tàrrega Urgell presenta aquests dies una exposició titulada La mirada del pintor que redescobreix aquest artista amb motiu del centenari del seu naixement.

  • Compartir a