Sou a: Inici / Notícies / L'Ajuntament de Tàrrega expressa el més sincer condol per la mort, a l'edat de 97 anys, del pintor targarí LLUÍS TREPAT i PADRÓ, figura referent de l'art d'avantguarda

L'Ajuntament de Tàrrega expressa el més sincer condol per la mort, a l'edat de 97 anys, del pintor targarí LLUÍS TREPAT i PADRÓ, figura referent de l'art d'avantguarda

Publicat el 08-08-2022
Autor cabdal en la introducció de l'art abstracte i els nous corrents pictòrics europeus del segle XX al territori
L'Ajuntament de Tàrrega expressa el més sincer condol per la mort, a l'edat de 97 anys, del pintor targarí LLUÍS TREPAT i PADRÓ, figura referent de l'art d'avantguarda

El pintor Lluís Trepat a la inauguració de la mostra permanent del Museu Tàrrega Urgell l'any 2019

L'Ajuntament de Tàrrega expressem el més sincer condol per la mort, a l'edat de 97 anys, del pintor targarí LLUÍS TREPAT i PADRÓ, autor cabdal de referència en l'art abstracte i les avantguardes del segle XX a les terres de Lleida. Fem arribar el nostre suport i acompanyament a la família i amics. DEP

Les exèquies tindran lloc el dimecres 10 d'agost, a 2/4 de 5 de la tarda, a la Parròquia de Fogars de la Selva.

Lluís Trepat i Padró és un dels noms que formen part de l'exposició permanent “Forjant un sistema artístic (1875–1965)” que es pot visitar des de l'any 2019 a la segona planta del Museu Tàrrega Urgell. L'espai aplega peces de destacats autors dels segles XIX i XX de casa nostra. Recentment, l'octubre del 2020, el mateix museu també va dedicar una mostra per posar de relleu els seus dibuixos a la cera, sorgits arran de les seves llargues estades al poble del Talladell. D'altra banda, el passat mes de juny la Sala Marsà de Tàrrega va exhibir una sèrie de dibuixos inèdits del pintor descobrint la seva faceta com a ninotaire.

NOTA DE PREMSA EMESA PEL FONS D'ART LLUÍS TREPAT PADRÓ

Lluís Trepat Padró, artista pintor de l'Urgell i professor de l'Escola Elisava i de l'Escola d'Arts i  Tècniques de la Moda de Barcelona, i nascut a Tàrrega el 23 de maig de 1925, ens ha deixat dilluns 8 d'agost de 2022 a l'edat de 97 anys. Celebrem la seva vida i la seva obra plena de caràcter i sensibilitat. 
El treball de Lluís Trepat s'identifica, essencialment, amb la introducció de l'art abstracte dins el món artístic lleidatà durant la dècada de 1950, conseqüència directa de les seves diverses estades a París i de l'inherent contacte amb els "ismes" propis de l'època (informalisme, constructivisme i expressionisme abstracte).

Iniciat en les arts plàstiques —sobretot l'aquarel·la—de la mà de Josep Balcells, l'any 1943 va ingressar a l'escola d'Arts i Oficis de Tàrrega, on conegué i travà amistat amb Jaume Minguell,  i on li fou concedit el segon premi de pintura l'any 1947 i  exercí com a professor auxiliar temps després. Interessat en el dibuix a tinta xinesa i acolorit, a finals dels anys 40 se centrà en la representació de figures gitanes, però un viatge a Itàlia (1951), Països Baixos (1952) i París el posà en contacte amb artistes com Joan Vilacasas i la seva obra va derivar cap a formes d'expressió en línia amb l'avantguarda de postguerra.

De fet, un cop retornat, s'instal·là a Lleida, esdevenint el desencadenant, el propulsor i  va aplegar al seu voltant tot el debat sobre la modernitat, entesa com una nova manera de veure la creació contemporània, més lliure i subversiva. Integrat en el grup de creadors vinculats al Cercle de Belles Arts, l'any 1955, fa un segon viatge a la capital francesa. Fruit d'aquesta estada inicia el que s'ha denominat com a “període abstracte” (1956-1961), sens dubte la seva etapa creativa més significativa i important, i punt de referència per a la posterior formació del grup Cogul l'any 1964. El grup Cogul va ser un nucli d'artistes provinents del paisatgisme de postguerra als quals Trepat transmetrà la seva concepció informalista de l'art, erigint-se com un símbol de la disconformitat i la inquietud que afavorí el pas de manera ferma i decidida vers l'art d'avantguarda a les terres de Lleida.

Influenciat per Clavé, Tàpies i Vilacasas, Trepat inicia aquest període des del punt de vista d'un constructivisme geomètric que el pintor delimita mitjançant l'ús del color. L'any 1957 s'endinsa en el món del dripping (degoteig) amb una pintura on té prioritat, el gest de l'artista, i que connecta amb l'expressionisme abstracte i l'obra de Jackson Pollock. Tot plegat culminarà, a partir de 1959, en un constructivisme més lliure que el de l'etapa 1956 – 1957, que donarà com a resultat una obra molt personal, fruit d'una evolució pròpia i intransferible, no inscrita plenament dins el moviment informalista, en aquells moments en plena consolidació internacional. La sèrie Òvals (1959 – 1960) és, dins d'aquest moment, el conjunt abstracte més coherent, elaborat i personal del pintor, la culminació de tot un procés d'evolució creativa iniciat l'any 1956. L'any 1962, en el moment àlgid de la seva carrera, abandona la ciutat de Lleida i s'endinsa en un retorn a la figuració d'accent marcadament expressionista a Barcelona.

Des d'aquells anys, va exercir també de professor de dibuix a Elisava i l'Escola de la Moda, on ha deixat un gran mestratge i una molt bona herència artística en molts dels seus alumnes, mentre continuava treballant en la seva obra artística que ha estat  molt àmplia i diversa. Sobretot destaca pel domini de la pintura a l'oli, gravat, el dibuix i l'aquarel·la. Ha participat en nombroses exposicions al llarg de la seva dilatada trajectòria. L'any 2020 el Museu Comarcal de l'Urgell, de Tàrrega, li va dedicar una exposició temporal d'obres inèdites fetes amb ceres sobre paper que representen els paisatges de l'Urgell i la Segarra. L'última ha estat aquest any 2022 a la Sala Marsà de Tàrrega amb un recull de dibuixos a tinta xina i aquarel·la de viatges realitzats en els anys 80.

  • Compartir a