L'alcaldessa de Tàrrega

Concerteu si us plau cita prèvia
973 311 608
Plaça Major, 1 · 25300 TÀRREGA
Sou a: Inici / L'alcaldessa de Tàrrega

Ma Alba PijuanAlba Pijuan Vallverdú fou proclamada alcaldessa de Tàrrega el 15 de juny de 2019 obtenint la majoria absoluta de l'arc consistorial. La portaveu del grup ERC-MES-AM encapçala així la Corporació Municipal en el mandat 2019–2023 (l’11è mandat d’ençà la recuperació de les llibertats democràtiques). De 44 anys d’edat i Doctora en Teoria de la Traducció per la UAB, ha esdevingut primera alcaldessa d’una força d’esquerres i primera alcaldessa republicana a l'Ajuntament de Tàrrega

És hereva també d'una llarga tradició política ja que el seu avi, Ramon Vallverdú Bordes, fou el primer regidor republicà a l'Ajuntament de Tàrrega sorgit de les primeres eleccions municipals democràtiques celebrades l'any 1979. 

La Il·lma. Sra. Maria Alba Pijuan Vallverdú és la 6a persona que ocupa l'alcaldia de Tàrrega des de les esmentades eleccions locals del 1979. Governa mitjançant un pacte formalitzat entre els grups d'ERC-MES-AM i la CUP. Al cartipàs municipal gestiona directament les competències de recursos humans, comunicació, FiraTàrrega i el llegat de l’escriptor Manuel de Pedrolo a la ciutat, del qual n'és una profunda coneixedora en el món acadèmic i universitari.

Trajectòria vital i professional

Alba Pijuan Vallverdú va néixer a Tàrrega l’any 1975. Llicenciada en Traducció i Interpretació (UAB) i Doctora en Teoria de la Traducció (UAB), el seu camp d’especialització és la tasca traductora de Manuel de Pedrolo, sobre la qual ha publicat diversos articles acadèmics. També ha col·laborat en l’edició del Diccionari de la traducció catalana (2016) i en els volums Less Translated Languages (2005), Vigència de Manuel de Pedrolo (2018) i Manuel de Pedrolo: una mirada oberta. Noves perspectives crítiques i didàctiques (2019). El 2018, any del centenari de l’autor segarrenc, va comissariar l’exposició Sota censura: Manuel de Pedrolo, retrat d’un segle de lluita, organitzada pel Museu de Cervera.

En l’àmbit professional, ha treballat com a professora d’anglès al Col·legi Sant Josep de Tàrrega (1997-2007) i a l’Escola Oficial d’Idiomes de Lleida (2007-2012). Actualment, desenvolupa la tasca de tècnica lingüista a l’Institut de Llengües de la Universitat de Lleida, combinant la docència i les traduccions amb la gestió dels cursos i exàmens oficials d’anglès. D’altra banda, des del 2011, és professora col·laboradora d’anglès del Grau d’Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya.

Neta del primer regidor d’ERC a Tàrrega després de la dictadura franquista – Ramon Vallverdú Bordes –, ha viscut la política intensament des de ben joveneta, especialment dins l’àmbit familiar. Va militar a ERC del 2007 al 2011 i va formar part de la llista del partit a les eleccions municipals l’any 2007. Adherida a la declaració impulsada per membres de la comunitat universitària de la UdL per la llibertat dels presos polítics i contra la judicialització de la política catalana, i al manifest en desacord al rebuig de la UdL a l’adhesió al Pacte Nacional pel Referèndum (2017). L’any 2019 es presenta als comicis municipals de Tàrrega com a independent, en segona posició, amb la llista d’ERC-MES-AM, esdevenint regidora electa. Finalment és designada candidata a l'alcaldia per la seva formació i és investida en el càrrec el 15 de juny de 2019. 

ORGANIGRAMA D'ALCALDIA

  • Compartir a