Sou a: Inici / Notícies / L’Estat treu a concurs la redacció del projecte per construir el Centre d’Acollida de Protecció Internacional de Tàrrega

L’Estat treu a concurs la redacció del projecte per construir el Centre d’Acollida de Protecció Internacional de Tàrrega

Publicat el 21-09-2023
Equipament del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions destinat a persones refugiades que hagin sol·licitat asil, amb capacitat per a 200 places · A més d’allotjament temporal, manutenció i atenció sanitària, els residents rebran formació per fomentar la seva integració · Inversió de 10 milions d’euros, llocs de treball i impacte econòmic
L’Estat treu a concurs la redacció del projecte per construir el Centre d’Acollida de Protecció Internacional de Tàrrega

Terrenys al sector nord del nucli urbà on es construirà el CAPI de Tàrrega

Projecte CAPI 1El Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha tret avui dijous a licitació la redacció del projecte bàsic per construir el Centre d’Acollida de Protecció Internacional (CAPI) que l'Estat preveu construir al municipi de Tàrrega.

Segons publica el BOE, la tramitació s’ha iniciat amb caràcter urgent ‘atès l'augment del nombre de persones migrants i que les àrees existents del sistema per poder oferir atenció humana, allotjament i allotjament temporal a les persones migrants són insuficients”. El valor estimat de la redacció del projecte és de 778.914 euros i el termini de recepció d’ofertes finalitzarà el proper 9 d’octubre de 2023. Posteriorment, l’adjudicatari disposarà de 135 dies per dur a terme la redacció.

El CAPI que es construirà a Tàrrega esdevindrà un servei d’atenció social destinat a persones refugiades que hagin sol·licitat asil (no es rebran immigrants en situació irregular o menors estrangers no acompanyats). Es tracta d'un allotjament temporal d’entre 6 i 18 mesos proporcionant formació educativa i laboral per fomentar la integració de les persones acollides.

Visita CAPIEl subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, ha visitat avui el terreny on es construirà el CAPI junt amb el director d’Esports del Comitè Olímpic Espanyol, Ricardo Leiva; el regidor d’Urbanisme, José Luis Marín; i el regidor d’Esports, Silveri Caro

Amb capacitat per a 200 places, l’edifici formarà part de la nova xarxa estatal de Centres d’Acollida de Protecció Internacional que s’està desplegant en diferents punts de l’Estat. El CAPI de Tàrrega suposarà una inversió per part de l’Estat xifrada en 10 milions d’euros aproximadament.

L'equipament, que es finançarà amb fons Next Generation dins el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, es construirà en uns terrenys de 9.185 metres quadrats, actualment propietat de la Sareb, ubicats vora la plaça de Rafael Casanova, al nord del nucli urbà. Les obres podrien estar enllestides l'any 2025. El projecte fou anunciat el passat 31 de març pel ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, en una roda de premsa celebrada a la Casa Consistorial de Tàrrega.

Els espais comuns del CAPI inclouen menjador, aules per a tallers, àrea administrativa i habitacions dobles, triples i adaptades a persones de mobilitat reduïda. A més, les instal·lacions disposaran de zones verdes per activitats a l’aire lliure i espais esportius per a infants i joves. Fruit del conveni que el Ministeri ha signat per promoure l'esport als centres d'acollida, el Comitè Olímpic Espanyol col·laborarà en el disseny dels espais esportius, que a més dels residents també podran ser utilitzats pels veïns de la zona.

CAPI ActivitatsL’atenció bàsica que prestarà el CAPI de Tàrrega a les persones residents inclou també la manutenció i l’atenció sanitària i psicològica. Però el ventall de serveis és molt més ampli, especialment pel que fa a la formació com és el cas de l’escolarització de menors, homologació de titulacions, orientació professional, alfabetització informàtica, classes de llengua, tallers d’integració, activitats esportives,... Tot dissenyat per donar suport i acompanyar el procés d’integració social.

En aquest sentit, el centre suposarà la creació de 15 a 20 nous llocs de treball directes (personal públic i ONGs) a més d’uns altres 40 d’indirectes (neteja, bugaderia, seguretat, restauració, subministraments,...) amb un fort impacte econòmic al territori ja que mitjançant la contractació de personal i de proveïdors del territori es fomenta l’ocupació i el creixement econòmic.

Infografia exposada a la sessió informativa

  • Compartir a